Tekstgrootte
Bij Kindercampus De Piloot SO De Piloot (Ommoord), SO De Piloot (Lansingerland) en SO De Archipel (Rotterdam Zuid) kunnen leerlingen van 4 t/m 12 jaar voor het Speciaal Onderwijs (SO-4) worden aangemeld. Deze scholen zijn gespecialiseerd in het verzorgen van onderwijs aan leerlingen, die mogelijk onderwijs- en ontwikkelingsachterstanden hebben opgelopen als gevolg van een gedrags- en/of psychiatrische stoornis. Dit zijn cluster 4 scholen.
Bureau Instroom verwerkt de aanmeldingen voor deze scholen. Voorwaarde voor aanmelding is dat voor de aan te melden leerling een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) aanwezig is of is aangevraagd bij het Samenwerkingsverband waartoe de leerling behoort. Zonder TLV kan een leerling niet starten bij SO De Piloot of SO De Archipel, ook al is de leerling door de Commissie Toelaatbaar gebleken.
Welke ondersteuning bieden onze scholen?
In het Schoolondersteuningsprofiel van SO De Piloot kunt u lezen dat de school ondersteuning biedt aan leerlingen met onderwijsbelemmeringen en leerproblemen, vaak als gevolg van gedrags- en/of psychiatrische stoornissen. Denk hierbij aan leerlingen met hyperactiviteit (ADHD), leerlingen met stoornissen binnen het autistisch spectrum (ASS) en leerlingen met hechtingsstoornissen en oppositioneel opstandige gedragsstoornissen (ODD, CD).
SO De Piloot heeft twee locaties:
De leerlingen met internaliserende problematiek, zoals bijvoorbeeld ASS, verblijven op locatie Kindercampus De Piloot SO De Piloot aan de Nieuwe Ommoordseweg 30 in Rotterdam.
De leerlingen met externaliserende problematiek, zoals bijvoorbeeld ADHD, verblijven op onze (tijdelijke) locatie aan de Boterdorpseweg 21 in Bergschenhoek. In het schooljaar 2024-2025 zal deze locatie verhuizen naar Rotterdam Oost.
Om een goed beeld te krijgen van onze school is een rondleiding mogelijk. Om de rust binnen de school te bewaken, kunt u slechts met twee personen per kind aanmelden. De groep voor een rondleiding heeft een maximum van 10 personen. De rondleiding vindt plaats op een donderdag van 10.00-11.00 uur. Opgeven kan via het telefoonnummer van Bureau Instroom 010-4205314.
Via deze link kunt u een kort filmpje bekijken over onze school om al een eerste indruk te krijgen.
Bekijkt u hier of er eventueel vrije lesplekken beschikbaar zijn voor uw kind. Let wel: de open lesplekken zijn een indicatie. Deze gegevens zijn voortdurend aan wijzigingen onderhevig. U kunt aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
In het Schoolondersteuningsprofiel van SO De Archipel kunt u lezen dat de school alleen ondersteuning biedt aan leerlingen met onderwijsbelemmeringen en leerproblemen, vaak als gevolg van stoornissen of kenmerken binnen het autistisch spectrum (ASS) al dan niet in combinatie met hyperactiviteit (ADHD).
SO De Archipel is gevestigd in de Jan Ligthartstraat 10. Ook op SO De Archipel is er de mogelijkheid voor een rondleiding. De rondleidingen vinden plaats op de vrijdag. U kunt zich hiervoor opgeven bij Bureau Instroom op telefoonnummer 010-4205314.
Bekijkt u hier of er eventueel vrije lesplekken beschikbaar zijn voor uw kind. Let wel: de open lesplekken zijn een indicatie. Deze gegevens zijn voortdurend aan wijzigingen onderhevig. U kunt aan dit overzicht geen rechten ontlenen.
Hoe verloopt de aanmeldingsprocedure?
Voor de aanmelding op een van onze scholen zijn verschillende situaties mogelijk:
Uw kind gaat in Rotterdam naar school
In overleg met de huidige school van uw kind en het Samenwerkingsverband PPO Rotterdam heeft u zich georiënteerd op een SO-school cluster 4 en wilt u uw kind aanmelden op SO De Piloot of SO De Archipel. Heeft uw kind nog geen Toelaatbaarheidsverklaring? Dan loopt de aanmelding voor leerlingen die onderwijs volgen op een Rotterdamse school via de Centrale Aanmeldroute van PPO. De Schoolcontactpersoon of de intern begeleider van de huidige school van uw kind kan de aanmelding in overleg met u in gang zetten evenals de aanvraag voor de Toelaatbaarheidsverklaring. Neemt u hiervoor contact op met de huidige school van uw kind. U kunt ook mailen naar centraleaanmelding@pporotterdam.nl.
Het vervolg van de aanmelding voor Rotterdamse leerlingen leest u onder het kopje ‘Toelaatbaar en dan?’
Uw kind gaat buiten Rotterdam naar school en/of uw kind is al in het bezit van een toelaatbaarheidsverklaring
U heeft in overleg met de huidige school van uw kind afgesproken u te oriënteren op een school voor cluster 4 en uw kind gaat niet in Rotterdam naar school. U kunt dan contact opnemen met Bureau Instroom. Zij ontvangt de eerste contacten met betrekking tot de aanmelding bij SO De Piloot en SO De Archipel. Zij fungeert tevens als vraagbaak. Bijvoorbeeld voor uw vragen over het proces in de overstap naar het speciaal onderwijs. De contactgegevens van Bureau Instroom vindt u hier.
Op het moment dat uw kind niet naar een Rotterdamse school gaat, stuurt Bureau Instroom u een aanmeldmail toe. Hierin staat uitleg over welke documenten zij van u nodig heeft om de aanmelding verder in behandeling te kunnen nemen. Voor leerlingen die nog geen onderwijs hebben gehad, verzorgt Bureau Instroom de aanvraag van de TLV. Er zal zorgvuldig een dossier opgebouwd worden met voldoende inhoud om een goed beeld te kunnen vormen van uw zoon of dochter. Het vervolg van de aanmelding leest u onder het volgende kopje Toelaatbaar en dan?
Toelaatbaar en dan?
Binnen de onderzoeksperiode moet er een besluit genomen worden over de toelaatbaarheid van uw kind. Deze periode duurt zes weken. Indien nodig kan deze periode met vier weken verlengd worden. Ouders worden hierover geïnformeerd.
De onderzoeksperiode start vanaf het moment dat:
het dossier vanuit PPO binnenkomt bij Bureau Instroom.
Bureau Instroom een volledig ingevuld en ondertekend aanmeldformulier heeft ontvangen.
Wanneer Bureau Instroom het dossier als compleet beoordeelt, zal zij het gaan aanbieden aan de Commissie van Begeleiding. Deze commissie neemt uiteindelijk een besluit over de toelaatbaarheid van uw kind. Dit besluit wordt zo snel als mogelijk zowel telefonisch als schriftelijk met ouders gedeeld.
Als het besluit van de Commissie van Begeleiding positief is, dan wordt u als ouders uitgenodigd voor intakegesprek. Daar wordt gesproken over de verdere inschrijving en de eerste schooldag.
Belangrijk bij aanmelding bij SO De Piloot en SO De Archipel
Zorgplicht
Vanaf het moment dat u uw kind schriftelijk bij onze school aanmeldt, én wij zijn de school van uw eerste voorkeur, hebben wij zorgplicht. Dat betekent dat wij moeten helpen om een passende plek voor uw kind te vinden. Soms helpt het samenwerkingsverband ons daar ook bij.
Wij hebben geen zorgplicht in de volgende situaties:
Als onze school of de groep waar u uw kind voor aanmeldt vol is en wij op onze website hebben aangegeven dat we vol zitten. U vindt deze informatie voor SO De Piloot via deze link en voor SO De Archipel via deze link.
Als u de grondslag van onze school niet respecteert. Het gaat hier niet alleen om de religieuze grondslag of levensbeschouwelijke identiteit van de school, maar ook om de onderwijskundige grondslag.
Als u zich niet houdt aan uw informatieplicht. Om goed te kunnen onderzoeken of onze school de passende plek is voor uw kind, heeft u als ouders een informatieplicht. Als u gevraagde, bestaande informatie niet met ons wil delen, kunnen wij ervoor kiezen uw aanmelding niet in behandeling te nemen.
Interesselijst
Heeft u uw kind aangemeld voor een groep waar geen plekken beschikbaar zijn? Dan kunt u uw kind op de interesselijst laten plaatsen. Staat uw kind op de interesselijst en komt er in de betreffende groep een plek vrij? Dan worden de leerlingen op de interesselijst op datum van aanmelding benaderd voor deze plek. Er geldt wel een voorrangsregeling.
Voorrangsregeling
Als er meer aanmeldingen dan plaatsen zijn, delen we de plaatsen toe via de voorrangsregeling. Wij hanteren bij deze aanmeldingen de wettelijke criteria en bij meer aanmeldingen dan plaatsen vullen we deze aan met onderstaande voorrangsregeling:
Leerlingen van wie al een broer of zus op SO De Piloot zit.
Leerlingen die op dit moment al onderwijs volgen op een van onze andere cluster 4 locaties van SO De Piloot.
Gezag
Bij aanmelding van nieuwe leerlingen controleren we de juridische status met betrekking tot het gezag. Op het moment dat een ouder aangeeft alleen het gezag te hebben over zijn/haar kind, zal Bureau Instroom controleren of deze juridische status correct is. Dit doen wij door een uittreksel vanuit het Openbaar Gezagsregister op te vragen bij de rechtbank.
Leeftijd en zindelijk
Bij zowel SO De Piloot als SO De Archipel geldt een minimum aanmeldleeftijd van 3 jaar en 9 maanden. Daarnaast geldt dat een kind volledig zindelijk moet zijn.
Doorstroom
De TLV wordt afgegeven voor een bepaalde tijd. In het schooljaar dat de TLV afloopt, moet er een verlenging worden aangevraagd om de bekostiging van de onderwijsplek te blijven ontvangen. Bureau Instroom verzorgt de aanvraag van deze verlenging. Ouders wordt dan gevraagd om een aantal documenten te ondertekenen. Uiteindelijk zal het samenwerkingsverband beslissen of de TLV weer toegekend zal worden.
Uitstroom
De Voortgezet Onderwijs Coördinator (VOC) verzorgt de begeleiding en de aanmelding naar het Voortgezet Onderwijs (VO en VSO).
Bureau Instroom verzorgt de documenten waarmee de toekomstige VSO-school de TLV kan aanvragen voor Kindercampus De Piloot SO De Piloot. De overige twee scholen verzorgen dit zelf.
Bureau Instroom Doorstroom Uitstroom (kortweg: Bureau Instroom)
De contactgegevens van Bureau Instroom vindt u hier.